#16 2014

Vieraita kaukaa

Tutkijat uskovat maan ulkopuoliseen elämään. Asiantuntijat ovat varmoja, että avaruudessa on elämää. Epävarmaa on, onko siellä älyllisiä olentoja.

Geenimuuntelu estää vaarallisia hyttysiä lisääntymästä: Joukkokuoleman kuriirit

Brasiliassa päästetään joka viikko luontoon puoli miljoonaa muuntogeenistä hyttystä, joiden tehtävänä on hillitä denguekuumeen leviämistä. Muunnellun perimän ansiosta seuraava hyttyssukupolvi jää syntymättä.

Merielämän menestyjät

Elämä meressä on kovaa. Kylmyydestä, pimeydestä ja ruoan niukkuudesta selviäminen vaatii huippuunsa viritettyä elimistöä ja onnea elinpaikan valinnassa

Maa on myrkkyä

Juomaveden fluori aiheuttaa epämuodostumia, ja asuntoihin nousee syövälle altistavaa radonia. Uusi LÄÄKETIETEELLISEN GEOLOGIAN tutkimusala selvittää maa- ja kallioperän terveysuhkia. Se on jo tuonut päivänvaloon monta mörköä.

HEUREKA! Tuskastuminen avasi silmät

Albert Einstein mullisti vuodessa käsitykset ajasta, avaruudesta, massasta ja energiasta. 1905 oli Einsteinin ihmevuosi, jonka huipensi hänen kadulla saamansa neronleimaus.

Auts!

Tekeekö sinun pahaa, kun katsot ...

Geenit kertovat syyllisen

Pian poliisi saa rikollisten kasvonpiirteet selville ilman silminnäkijöitäkin. 3D-malli rikoksen tekijän kasvoista voidaan luoda tietokoneohjelmalla, joka analysoi rikospaikalta löydetyn pienen pätkän dna:ta.

Lentomuodostelma maksimoi energiatehokkuuden

Monet linnut suosivat lentämistä aurassa. Nyt syytä siihen on selvitetty Itävallasta ...

Nasa testaa lentävää lautasta

Tavoitteena on kehittää uudentyyppinen alus Marslentoa varten. Alus on jo koelentovaiheessa.

Kiina leikkaa päästöjä pilvenpiirtäjällä

Phoenix-tornit tuottavat energiaa ja puhdistavat ilmaa.

Hiiren aivot 3D-kartaksi

Ensimmäinen kartta nisäkkään aivoista voi valottaa aivosairauksien syntyä.

TOP-10 Insinöörien pahimmat epäonnistumiset

Pienelläkin suunnitteluvirheellä voi olla kohtalokkaat seuraukset. Oheisten 10 katastrofin järjestys perustuu siihen, miten yksinkertainen virhe on ollut ja millaisia ihmishenkien menetyksiä ja aineellisia vahinkoja se on aiheuttanut.

Kolme tilaulottuvuutta Ovatko urokset aina naaraita vahvempia?

Millaiset perusteet on ajatukselle, että on olemassa neljäs ulottuvuus?

Miten hyvin toteutui ennustus digitelevisiosta?

Tieteen Kuvalehti veikkasi 1980-luvun puolivälissä, että digitaalinen tekniikka mullistaa televisionkatselun. Osuiko povaus oikeaan?