#11 2016

katot hipovat taivaita

Jo ennen kuin kilometrin korkuisen Jeddah Towerin viimeinen elementti on saatu paikalleen, suunnitteilla on vielä korkeampi The Bride. Tekniikan kehitys mahdollistaa yhä huimemmat harjakorkeudet. Vuoteen 2020 mennessä megapilvenpiirtäjien määrä...

Loiset ovat ihmisen osa

Haavojen, puremien ja pistojen sekä ruumiinaukkojen kautta elimistöön pääsee parasiitteja, jotka voivat asettua vaikka aivoihin tai silmiin. Tutkimusten mukaan vauva saa imettävältä äidiltään kasvopunkkeja.

nyt tutkitaan ensimmäisiä tähtiä

Muutama sata miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen muodostuivat ensimmäiset kääpiögalaksit ja jättiläistähdet. Tähän asti varhaisista tähdistä on voitu vain lukea oppikirjoista, mutta nyt harvinainen galaksi on avannut näkymän kaikkeuden...

Järven äkillinen kaasupurkaus kylvi tuhoa

Elokuisena iltana vuonna 1986 Länsi-Afrikassa tapahtui odottamaton katastrofi. Kamerunissa Nyosjärven pohjasta vapautui äkkiä runsaasti hiilidioksidia, joka tappoi lähes kaikki alueen asukkaat ja eläimet.

Kasvi virittää ansan NAPS!

Lihansyöjä tuo useimmille mieleen petoeläimen. Ajatus, että kasvi pyydystää ravinnokseen eläimiä, onkin monista outo. Luonnossa on kuitenkin koko joukko lihansyöjäkasveja, jotka saavat viekkaudella uhrinsa menemään satimeen.

lennätyksen pikakurssi

Aiemmin vain sotilaskäytössä ollutta huipputekniikkaa edustavat lennokit alkavat olla kaikkien ulottuvilla. Niiden lennättämisessä on kuitenkin omat niksinsä. Tieteen Kuvalehti kokosi tärkeimmät tiedot yhteen.

Äly välkkyy avaruudessa

Kun jokin menee mönkään, ratkaisuun vaaditaan oivalluskykyä – varsinkin, jos ollaan avaruudessa. Ilmastointi­teipillä ja luovuudella on pelastettu ihmishenkiä ja miljardien eurojen arvoisia laitteita.

tyranni- lisko tanssi soitimella

100 miljoonan vuoden takaiset jalanjäljet paljastivat tuntemattoman puolen dinosaurusten lisääntymisestä. Parittelua edelsivät lintujen soidinta muistuttavat menot

Kaasupurkaus sumussa

Pallomainen Kuplasumu, NGC 7635, sijaitsee 7 100 valovuoden päässä Maasta Kassiopeian tähdistössä. Kun kaasu lämpenee niin paljon, että sitä purkautuu nuoresta tähdestä (kuplassa noin kello 10:n kohdalla), se törmää tähtienväliseen kylmään kaasuun...

Tukiranka auttaa jalkeille

Kun lonkkien, alaraajojen ja selän tukena on konevoimaa, liikuntarajoitteinen voi kävellä omilla jaloillaan. Ulkoinen tukiranka on nyt entistä kevyempi ja halvempi.

Lasertykki torjumaan asteroiditörmäyksiä

Maata kiertävä DE-STAR-laserase voisi myös etäladata avaruusluotainten akkuja.

Ihmisestä ei ole gekkoliskon haastajaksi

Jotta ihminen kykenisi nousemaan pystysuoraa seinää pitkin gekon lailla, puolet kehosta pitäisi olla tahmeapintaista.

Huolehtiva naaras kantaa poikasiaan viikkokausia

Skorpionilukki hoivaa antaumuksella jälki­kasvuaan. Naaraan vatsan alle voi kiinnittyä jopa 48 isoa munaa. Kun munat parin kuukauden kuluttua kuoriutuvat, poikaset kiipeävät emon selkään, missä ne ovat turvassa seuraavat 10–15 vuorokautta....

Mikä tekee Maasta magneettisen?

Maapalloa suojaa avaruudesta tulevaa säteilyä vastaan laaja magneettikenttä. Mistä ja miten se muodostuu?

Mikä saa hopeamalmin punertamaan Perussa?

Kun tuttavani kävi jokunen vuosi sitten Perussa, hän pääsi tutustumaan hopeakaivokseen. Siellä hän näki punaista kiveä, jonka väri johtui oppaan mukaan lyijystä. Voiko selitys pitää paikkansa? Lyijyhän on kai yleensä sinertävänharmaata.

Miten sokeri irtoaa juurikkaista?

Vastaus: Juurikkaat pestään ja suikaloidaan, ennen kuin sokeria aletaan erottaa kuuman veden avulla. Sokeripitoista nestettä keitetään kokoon, kunnes sokeri erottuu kiteytymällä. Kuivauksen jälkeen sokeri on valmista myyntiin.

mikä tämä on?

Tutkijaryhmä otti luuydinnäytteen vasemmasta eturaajasta, joka kuului keväällä 2013 Siperiasta löydetylle mammutille.

Onko totta, että eläimilläkin on kuukautiset?

Esiintyykö kaikkien eri nisäkäslajien naarailla jonkinlainen kuukautiskierto?