#14 2016

Marsin valloittajien etujoukko

Suunnitelmat Marsin valtaamiseksi ovat valmiina. Ennen miehitettyjä lentoja marsperää tunnustelee Euroopan avaruusjärjestön Esan ExoMars-luotain. Se yrittää vielä kerran selvittää, onko Marsissa elämää.

1–2–3 kissa kokoon

Röykkiö luita, joiden laadussa ei ole hurraamista. Siinä on usein kaikki, mitä tutkijoilla on käytössään, kun he alkavat rekonstruoida jo kauan sitten hävinnyttä eläintä. 3D-mallien ja tietokoneanimaatioiden ansiosta he pystyvät kuitenkin...

Lintuparvi lähetti 150 matkustajaa tuhon tielle

5,5-kiloinen hanhi voi tyrmätä 70-tonnisen lentokoneen. Linnut aiheuttavatkin jatkuvasti vaaratilanteita ilmailussa. Hätälasku esti vuonna 2009 suuronnettomuuden USA:ssa.

Tajuissaan oleva potilas auttaa aivokirurgia

Elämän ja kuoleman välinen raja on hiuksenhieno, kun kirurgit kajoavat aivojen syvempiin osiin. Tarkkuustyössä virheitä auttaa välttämään se, että potilas on leikkauksen aikana valvetilassa.

Sinisestä pilleristä alkoi nousukausi

Miehet ovat vuosituhansien mittaan lääkinneet potenssivaivojaan melkein kaikella mahdollisella poronsarvista sonninkiveksiin ja kovakuoriais­- jauheeseen. Kaksikymmentä vuotta sitten alkoi uusi aikakausi, kun sildenafiili eli Viagra sai patentin....

Koekaniini vasten omaa tahtoaan

Vuonna 1966 Henry K. Beecher julkaisi Yhdysvalloissa artikkelin, joka ravisteli lääkärien ammattikuntaa. Hän syytti kollegoitaan potilaiden hyväksikäytöstä lääkekokeissa, ja lopulta eettiset säännöt uudistettiin. Myöhemmin paljastui, että...

Pilvenpiirtäjä ohjaa pizza­kuskilennokkeja

Pakettien jakelu ja pizzatilausten kotiinkuljetus on pian lennokkien hommaa. Yhdysvaltalaisarkkitehdit ehdottavat New Yorkiin pilvenpiirtäjän korkuisia pesätorneja, jotka ohjaavat lennokkiliikennettä.

Miniluotaimet tähtäävät tähtiin

Lasersäteillä huimaan vauhtiin kiidätettävien tutkimuslaitteiden kohteena on yli neljän valovuoden päässä sijaitseva lähin vieras tähtijärjestelmä.

Sukellusrobotti näkee kolmiulotteisesti ja tuntee

Nykyaikaisen kamera- ja anturitekniikan ansiosta OceanOne on hämmästyttävän tarkasti ja monipuolisesti aistiva kone.

Taipuisa kamera kuvaa laajan alueen laadukkaasti

Yhdysvaltalaistutkijat aikovat mullistaa kuvaustekniikan joustavilla linsseillä, jotka voivat kuvata panoraamoja.

Timanttikaivos porautuu järven pohjaan

Saaressa keskellä Lac de Grasin järveä Kanadan pohjoisosassa sijaitsee Diavikin timanttikaivos. Sieltä louhitaan seitsemän miljoonaa karaattia eli reilut 1 400 kiloa jalokiviä vuodessa. Alun perin timantit lojuivat yli 50 metriä syvän järven...

Maailman painavin hyönteinen asuu saaressa

Biologi Mark Moffett teki pienessä saaressa Uudessa-Seelannissa maailmanluokan löydön bongatessaan poikkeuksellisen kookkaan jättiläis­wetan. Wetat ovat heinäsirkkamaisia suora­siipisten lahkoon kuuluvia ötököitä. Moffettin löytämä yksilö painoi...

Miksi atomipommi synnyttää sienipilven?

Kuvissa, jotka on otettu atomipommin räjähdyksestä Hiroshimassa ja Nagasakissa, näkyy sienen muotoinen savupilvi. Miksi pilvi on juuri sen muotoinen?

Miten torakka pääsee sisälle rakennuksiin?

Miten torakan kaltainen kutsumaton vieras on päässyt keittiöömme?

Miten luukuulokkeet vievät äänen korvaan?

Niin sanotut luujohteiset kuulokkeet siirtävät äänen värähtelyinä kallon läpi korvan kuuloelimiin. Ääni siirtyy luiden kautta myös suusta puhujan korviin. Siksi monen mielestä oma puhe kuulostaa erilaiselta, kun sen kuulee nauhoitettuna.

Pitääkö paikkansa, että kylkipisto johtuu pernasta?

Mistä urheilijan kylkipistos johtuu? Kuulin selityksen, jonka mukaan pistoksen saisi aikaan nikottelun tapainen reaktio pernassa. Onko selityksessä perää?

Mikä tämä on?

Saippuakuplaa pitää koossa pintajännitys, jonka tuottaa vesimolekyylien koheesio eli keskinäinen vetovoima. Kun vesipisara puhkaisee saippuakuplan, pintajännitys hajoaa.