#15 2016

Marsin-retkikuntaa odottavat luukato ja näköharhat

Näkö hämärtyy, luut haurastuvat ja kollegan naama käy hermoille. Mars-lentoon liittyy monia vaaroja, joista osa voi viedä hengen. Nyt on korkea aika keksiä, miten retkikunta saadaan terveenä perille ja takaisin.

Selviytyminen voi olla karvan varassa

Toukka tuikkaa karvansa uhkaajaan kuin tikarin. Kärpäsen taas pelastaa kärpäslätkän läimäykseltä karvainen selkä. Eläimissä törröttävillä karvoilla onkin lähes poikkeuksetta elintärkeitä tehtäviä.

Hävinnyt muisto pysyy tallessa

Joka vuosi miljoonat ihmiset menettävät muistinsa. Erikoista muistinmenetyksessä on se, että sen takia ei aina vain unohdeta olemassa olevia muistoja, vaan se voi myös estää uusien muistojen syntymisen. Muistamattomuuden anatomia on jo alkanut...

Kotilaboratorio

Tieteen Kuvalehdessä kerromme usein tutkijoiden laboratorioissa tekemistä monimutkaisista kokeista. Tässä sarjassa kuitenkin esittelemme hauskoja ja mielenkiintoisia kokeita, jotka sinä voit tehdä kotona itse. Syksyisen päivän voi viettää vaikka...

Tutkijat sokissa: Uusi hiukkanen rikkoo fysiikan peruslakeja

Fyysikkopiireissä on noussut kova haloo kahdesta pikku heilahduksesta käyrässä, sillä ne voivat merkitä uuden, raskaan alkeishiukkasen löytymistä. Suuri hiukkanen ei sovi hiukkasfysiikan standardimalliin ja voi pakottaa tarkistamaan käsityksiä...

Hutilointi aiheutti historian pahimman öljykatastrofin

Kuusi vuotta sitten Meksikonlahdella roihusi 70 metriä korkea liekkisuihku. Kaasu- ja öljypurkauksesta alkunsa saanut onnettomuus vei 11 ihmisen hengen ja aiheutti maailmanhistorian suurimman öljyvuodon.

Koneraajaisten olympialaiset

Kengännauhojen solmiminen, portaiden nouseminen tai kahvin kaataminen voi olla mitalin arvoinen suoritus. Cybathlon on kansainvälinen urheilukisa, jossa mestaruudet ratkaistaan robottiraajoilla.

Linnuista mallia lennokeille

Kömpelöinkin lintu lentää ketterämmin kuin hienoin lennokki. Yhdysvaltalaistutkijat rakensivat linnuille tuulitunnelin nähdäkseen, mikä ne pitää ilmassa.

Tietokone entisti kivikautisen taideteoksen

Kuvankäsittelyohjelma toi kivikauden ranskalaisten kallionseinämään maalaaman metsästysnäkymän taas näkyviin.

Hyppäävä robotti jättää esikuvansa kakkoseksi

Robottihyönteinen on saatu loikkaamaan 1,6 metrin korkeuteen. Nyt hyppylaitetta sovitetaan ötököitä suurempiin robotteihin.

Keuhkot rutussa kevyesti kohti pohjaa

Vapaasukelluksessa alku on raskas. Ensin pitää uida pinnan allakin, sillä veden noste työntää kehoa ylöspäin. Noin 12 metrin syvyydessä on piste, jossa noste kumoutuu. Siinä vaiheessa veden paine on puristanut keuhkojen tilavuuden puoleen....

Rengasvalmistaja keksi pyörän uudelleen

Pyörä on muuttunut hyvin vähän 5 000 vuodessa. Vasta nyt on luovan kehitystyön tuloksena syntynyt teoreettinen vaihtoehto perinteiselle muodolle. Uusi pyörä on pyöreä kuin pallo. Sillä aiotaan mullistaa autojen pysäköiminen ja kääntäminen.

Kiteet värjäävät riikinkukon sulat

Kun riikinkukkokoiras liikkuu, sen höyhenten väritys tuntuu muuttuvan. Tämä optinen ilmiö on nimeltään irisointi. Se on eri asia kuin pigmentti, sillä pigmentti on aine, joka tuottaa ”litteitä”, yksiulotteisia värejä. Riikinkukon höyhenten...

Nukkuvatko kalat?

Eivätkö kalat tarvitse unta vai pystyvätkö ne nukkumaan uidessaan? Esimerkiksi silliparvi vaikuttaa olevan jatkuvassa liikkeessä.

Miten insuliinia valmistetaan?

Vastaus: Ihmisen insuliinia tuotetaan muuntogeenisten hiiva- tai bakteerisolujen avulla. Insuliini suodatetaan ja kuivataan. Puhdas insuliini pakataan ampulleihin veteen sekoitettuna.

Miksi kananmuna kestää puristamista?

Kananmuna on helppo rikkoa lyömällä. Sitä on kuitenkin vaikea rusentaa kädessä. Miksi sen kuori hajoaa iskusta muttei puristuksesta?

Onko tosiaan mahdollista, että vuorovesi vaihtelee 16 metriä?

Itämeren alueella vuorovesi-ilmiötä on vaikea havaita. Missä siitä johtuva merenpinnan edestakaisliike on huomattavinta?

Mikä tämä on?

Konegepardi Cheetah teki vuonna 2013 jalallisten robottien uuden nopeus- ennätyksen. Se pinkoi 46 kilometrin tuntivauhtia.