#9 2016

Luonto ei tunne armoa: eläinten julma kuolema

Miten haluaisit kuolla? Toivoisitko tulevasi lävistetyksi, joutuvasi ahneen toukan kitaan vai päätyväsi kärpäsen munan hautomakoneeksi? Esimerkit ovat arkea luonnossa, missä nälkä ja suvunjatkaminen ajavat hurjalta näyttäviin tekoihin.

Uuden polven avaruusalukset lähtevät matkaan

Ihminen ei yli neljäänkymmeneen vuoteen ole poistunut Maasta 1 300:aa kilometriä kauemmas. Avaruuslentojen uusi aikakausi on kuitenkin alkamassa, sillä uudet alukset vievät pian ihmisiä jopa miljoonien kilometrien päähän. Uudet ratkaisut tarjoavat...

Aivottomat monitaiturit

Tarpeettoman tappavaa myrkkyä, vilkkuvia valoja ja yllättäviä uintiliikkeitä. Ennen pelkiksi hyllyviksi hyytelömöykyiksi luultujen meduusojen kyvyt ja ominaisuudet kiehtovat monen alan tutkijoita.

Tietokone tulee iholle ja aivoihin

Elokuvissa tietokone on jo pitkään ollut ihmisen älykäs, aina läsnä oleva mutta huomaamaton apuri. Todellisuus kirii kiinni mielikuvitusta. Pian tietokone lukee mielialasi ja antaa tarvittaessa lisäpuhtia aivoille.

Pimeä aine saa uusia voimia

95 prosenttia koko universumin massasta on näkymätöntä. Kun kolme jättiteleskooppia tarkkaili galaksijoukkoa, havaittiin, että näkymätöntä ainetta ohjaavat aiemmin tuntemattomat voimat.

Mahdoton moottori rikkoo Newtonin 3. lakia

Uudenlainen voimakone ei noudata luonnonlakeja. Keksijän mukaan se tuottaa työntöä ilman polttoainetta. Tämän ei pitäisi olla mahdollista.

Röntgenkuvaa atomeista

Ruotsin Lundiin nousee hiukkaskiihdytin, joka tuottaa maailman voimakkainta röntgensäteilyä. Sillä saadaan kuvaa nanometrin murto-osan kokoisista kohteista. Nanomaailmaa tutkimalla voidaan kehittää entistä tehokkaampia lääkkeitä, kestävämpiä...

Seksiorgiat takaavat napsijoiden selviytymisen

Napsijat eivät sukua jatkaessaan panosta romantiikkaan. Parven jäsenet kutevat samaan aikaan samassa paikassa, jotta mahdollisimman moni jälkeläinen selviäisi hengissä elämänsä ensimmäisistä vaarallisista kuukausista. Tyynessämeressä Palaun saaren...

Opiskelijat visioivat putkijunan vaunun

Los Angelesin ja San Franciscon välille kaavailtu uudenlainen ratayhteys vaatii vielä monta teknistä innovaatiota. Kehityskohteisiin kuuluu myös liikkuva kalusto.

Perämoottori vie velton siittiön perille

Muuten toimiva mutta turhan rauhallisesti uiva siittiö voidaan uittaa pikavauhtia munasolun luo magneettiohjauksessa.

Konekäsi sai herkät hyppyset

Keinotekoiset sormenpäät tunnustelevat samalla periaatteella kuin ihmisen näpit.

Voiko valas tukehtua ruokaan?

Voiko hetulavalas ahmaista kitaansa niin suuren suupalan, että se ei saa sitä nieltyä vaan tukehtuu?

Teknistä

Miten ääni ja kuva kulkevat digiboksista televisioon?

Miten tikka rakentaa pesän kaktukseen?

Jotkut linnut pesivät kaktuksissa. Miten ne onnistuvat rakentamaan pesän loukkaamatta itseään kaktuksen piikkeihin?

Tappaako tallium?

Uusimmassa James Bond -elokuvassa ”Spectre” Mr. White sairastuu tallium­myrkytyksestä niin pahasti, että hän tekee itsemurhan. Miten voimakas myrkky tallium on todellisuudessa?

Mikäs tämä on?

Kuparilanka värjää liekin vihreäksi. Värin saa aikaan kuparisulfaatti, johon lanka on kastettu.