Emme ole yksin

Sadat teleskoopit tähyilevät vieraita tähtiä ja niiden planeettoja. Toiveissa on löytää elämää. Viimeaikaiset havainnot viittaavat siihen, että toive voi hyvinkin toteutua. Oikeastaan on hyvin epätodennäköistä, että elämää olisi vain Maassa.

Missä luuraa E.T.

Enää ei tarvitse odottaa, että muualta otettaisiin yhteyttä Maahan. Nykytekniikka on niin kehittynyttä, että vieraiden planeettojen asukkaat kyllä löydetään, halusivat he sitä tai eivät.

Syynissä 7 kummaa maailmaa

Tunnettujen eksoplaneettojen määrä on kasvanut tuhansiin. Samalla tekniikka on kehittynyt niin, että vieraita tähtiä kiertävistä planeetoista tiedetään jo melkoisesti. Monet niistä ovat osoittautuneet oletettuakin oudommiksi taivaankappaleiksi.

Vieraita maailmoja

Maailmankaikkeudessa on todennäköisesti miljardeja planeettoja. ...

Olemmeko ainoat?

Ihmiskunta on tähyillyt ja huhuillut avaruuteen, mutta merkkejä elämästä ei näy eikä kuulu. Osa tutkijoista pitääkin elämää Maan yksinoikeutena. Osa taas uskoo yhtä vakaasti, että on vain ajan kysymys, milloin vieraiden planeettojen asukkaisiin...

Eksoplaneetat rikkovat perustuslakia

Tutkijoiden täytyy keksiä uusia selityksiä sille, miten planeetat muodostuvat. Tarve johtuu muiden tähtien kuin Auringon kiertolaisista, eksoplaneetoista, joita on löydetty jo yli 1 800. Nykykäsityksen mukaan monia niistä ja niiden aurinkokunnista...

Mahdoton universumi

Planeetta, joka on timantti, galaksi, jolla on liian täydelliset kierteishaarat, ja tähdet, jotka eivät kuole, uhmaavat fysiikan lakeja. Tutustu kymmeneen kohteeseen, jotka hämmästyttävät tutkijoita olemassaolollaan.

Auton kokoinen digikamera näkee tähtiä

Mitä Linnunradasta ja lähigalaksien liepeiltä oikein löytyy? Kuinka monta asteroidia on matkalla kohti Maata? Mitä on pimeä aine? LSST (Large Synoptic Survey Telescope) -teleskoopin on määrä kuvata taivasta kymmenen vuoden ajan 3 024 megapikselin...

Tuliko meille postia?

Kymmenen lyhyttä radiosignaalia on saanut tähtitieteilijät ymmälleen. Niiden matemaattinen säännönmukaisuus viittaa siihen, että ne eivät voi olla satunnaista säteilykohinaa. Jos ne ovat viesti meille, miten siihen pitäisi vastata?

Osalta puuttuu oma tähti orvot planeetat

Linnunradassa liikkuu miljardeja yksinäisiä, kodittomia planeettoja. Ne ovat hylkiöitä, joiden kohtalona on kylmyys ja pimeys, koska ne eivät kierrä tavalliseen tapaan emotähteä. Silti niilläkin voi esiintyä elämää.