loinen ottaa ohjat

Loiset eivät vain kuppaa isäntänsä verta tai varasta sen ravintoa. Ne osaavat myös käyttää kemiallisia koktaileja, jotka joko lamaannuttavat tai turruttavat uhrit ja saavat ne käyttäytymään vaistojensa vastaisesti. Uhreista tulee kulkuneuvoja,...

Petolliset yllättäjät

Petojen elämä on rankkaa. Ensin pitää suurella vaivalla etsiä syötäväksi sopiva eläin ja sitten usein vielä tapella kynsin hampain, jotta saa saaliin hengiltä. Petoeläimet ovatkin kehittäneet mitä erilaisimpia yllätyshyökkäystaktiikoita, joilla ne...

Tappavan tehokas taktiikka

Ihminen ei suinkaan ole ainoa laji, joka osaa punoa juonia vastapuolen pään menoksi ja taltuttaa vastustajan yhteisvoimin. Lähes kaikissa eläinryhmissä on lajeja, jotka ovat oivaltaneet taktiikan ja ryhmätyöskentelyn edut.

Luonto ei tunne armoa: eläinten julma kuolema

Miten haluaisit kuolla? Toivoisitko tulevasi lävistetyksi, joutuvasi ahneen toukan kitaan vai päätyväsi kärpäsen munan hautomakoneeksi? Esimerkit ovat arkea luonnossa, missä nälkä ja suvunjatkaminen ajavat hurjalta näyttäviin tekoihin.

Tappajahai iskeyhä useammin

Suuret hait ovat maineensa veroisia tappajia. Ihminen törmää niihin yhä useammin, ja monesti seuraukset ovat veriset. Toisaalta pahimmassa ahdingossa ovat hait itse.

Monimuotoiset hampaat

Hampaiden historia ulottuu 450 miljoonan vuoden taakse....

Kieli on luonnon monitoimikone

Kieli on paljon muutakin kuin lihasmöykky, jolla avitetaan suupalat ruokatorveen. Leijonalle se on turkinhoitoväline, tikalle aivotärähdykseltä suojaava iskun­vaimennin ja kameleontille ampuma-ase. Moni eläin myös haistaa kielellään.

Täydellinen saalistaja

Leijona ja valkohai ovat petoeläinten ...

Tiikeri kissan vaatteissa

Kotikissa on kaikkea muuta kuin kesy huolimatta 10 000:sta ihmisen seurassa vietetystä vuodesta. Myös ruokittu kissa haluaa saalistaa villisti.