Mustia jättiaukkoja

Tähtitieteilijäryhmä törmäsi etäisiä galakseja tutkiessaan mustiin aukkoihin, joiden massa ylittää kaikki aiemmat havainnot. Yllättävän löydön vuoksi koko mustien aukkojen luokittelu menee uusiksi. Tarpeeksi suuret sanatkin voivat loppua.

Painovoima paljastaa pimeän aineen

Suuri osa kaikkeudesta on ainetta, jota ei ole nähty eikä havainnoitu suoraan. Silti sitä tiedetään olevan, koska sen painovoima vaikuttaa näkyvään kaikkeuteen. Pimeän aineen koostumuksen arvellaan selviävän jo lähiaikoina.

Higgsin jälkeen - Kaikkeudenpimeät voimat

Viime vuonna löydettiin Higgsin hiukkanen, joka selittää, miksi aineella on massa. Fysiikan maailmassa riittää silti ilmiöitä, jotka aiheuttavat tutkijoille päänvaivaa.

Kosminen säteily

Maapallon yläilmakehää pommittavat joka sekunti ulko­avaruudesta tulevat suuri­energiaiset hiukkaset. Vuonna 1912 auringon­pimennyksen aikana Victor Hess todisti, että Aurinko ei ole säteilyn lähde. Kosminen säteily lähtee räjähtävistä tähdistä ja...

Mustat aukot vuotavat

Mikään ei voi paeta mustasta aukosta – ei edes valo. Stephen Hawking kumoaa nyt tämän vakiintuneen käsityksen ja esittää, että pieni määrä ainetta pääsee kuitenkin karkuun. Vanha paradoksi on ratkaistu.

Kosminen kolari synnyttää jättimäisen mustan aukon

Tähtitieteilijät ovat jo pitkään pohtineet, miksi vain joidenkin galaksien keskuksessa on suihkuvirtauksia. Vastaus on nyt löydetty Hubble-avaruusteleskoopin kuvista. Virtauksia ilmaantuu vain galakseihin, jotka ovat syntyneet äskettäin...