Kaiken maailman myrskyt

Trooppiset ja pohjoiset hirmumyrskyt ja tornadot ovat maailman ...

Jos linnut lentävät matalalla, tulee sade

Säätä ennustettiin jo ennen satelliittien, supertietokoneiden ja sääasemien aikaa. Osa maailman sääviisauksista perustui kokemukseen, osa uskomuksiin ja osa taas oli tuulesta temmattuja. Joillekin niistä löytyy kuitenkin täysin pitävät perustelut.

Sääkartta täyttää 150 vuotta

Tutkijapiireissä oltiin vuonna 1863 yleisesti sitä mieltä, että huomispäivän sään ennustaminen on mahdotonta. Onneksi ranskalaiset säätieteilijät ajattelivat toisin. 150 vuoden takaisessa sääkartassa on paljon tuttua nykymeteorologeillekin....

Maa saa hiekkapuhalluksen

Kuivuus ja ylilaidunnus ovat viime ...

Arktis vuotaa kylmää

Pakkastalvet yleistyvät tulevaisuudessa, sillä pohjoiselta pallonpuoliskolta on alkanut karata hyytävää ilmaa etelään. Viime talvena kylmän kourissa kärvisteltiin Yhdysvaltojen itäosissa. Ensi talvena voi olla Euroopan vuoro.

Matematiikka selittää roistoaallot

Avomerellä voi yhtäkkiä syntyä kymmeniä metrejä ympäristöään korkeampi hyöky. Paikalle osunut laiva on silloin hätää kärsimässä. Roistomaisen arvaamattomat aallot eivät pitkään tuntuneet sopivan fysiikan malleihin, mutta nyt matemaatikot tietävät,...

Jäävuori reikiintyy syöpymällä puhki

Olen nähnyt kuvia jäävuorista, joiden läpi vesi pääsee kulkemaan kuin sillan ali. Miten nämä reiät syntyvät?

Pilvet värjäävät taivaan

Talvitaivaalla näkyy joskus värikkäitä helmiäispilviä. Miten ne syntyvät?

Vedenalainen rotko luo muhkeita laineita

Nazarén rannikkokaupunki Keski-Portugalissa houkuttelee ammattisurffaajia,...

Esiintyykö revontulia etelässäkin?

Napaseutujen valoilmiö Revontulia nähdään sitä yleisemmin, mitä kauemmas päiväntasaajasta mennään. Eniten niitä esiintyy maapallon magneettinapojen ympäristössä niin eteläisellä kuin pohjoisellakin pallonpuoliskolla.